Untitled photo

Здравейте, днес ще ви покажа как се извежда полезна информация от трак файл, за да можем буквално за 2 минути да преценим дали и къде ще има сериозни проблеми по дадено трасе. Това трябваше да го споделя много много по-рано, но нещо ми изхвръкна от главата ... или по-скоро още нямам добра организация на нещата, които бих желал да споделя и една друга тема твърде много набъбна, но това ще го видите по-нататък.

Оправданията са едно, реалността е друга - ако бях споделил тези знания по-рано може би по-малко хора щяхме да страдаме на Орехово и може би по-малко щяха да се откажат на Чудните Мостове… може би, чувствам се леко виновен, за това този текст трябва да ми изкупи греха. Разбира се, ако знаех какво ме чака, гърчописа споделен във ФБ профила ми, нямаше да е това което е. Стига циклене в миналото, нека покажа как повече да няма изненади като на Орехово и споделя как, използвайки платформата на Garmin можем да анализираме какво ни очаква. Може да се прави и на компютър и на телефон, аз ще покажа само на компютър, на телефон стъпките са същите. Има една бонус част, която се прави по-лесно на компютър.


Истината е, че доста от първите стъпки са неразличимиот  това, което трябва да направите ако искате да качите GPX-a на часовника и следите трасето докато го преминавате. Все пак ще мина и през него, защото не знам кой го знае и кой не го знае. Който е запознат това просто да прескочи следващото чрез ctrl+f (или Find in page) и потърси ”Магията”


Предподготовка:

Отваряте платформата на Garmin, вляво има меню, което е полу скрито. Избирате Training и Courses.

Untitled photo

Когато го изберете трябва да се зареди нов екран, нещо подобно на този, но аз вече имам заредени няколко трак-а, тези които ще покажа са Орехово 2020, както и интересен пример е смяната на част от трасето на Хайдушки Пътеки. При мен вече са заредени, но вие ще трябва да си изтеглите трак-а от страницата на състезанието или да ви го използвате от минала година.

Untitled photo

Използва се бутона Import, който извежда ново екранче за качване на файл. Тук примерно си заредих Pirin 160k:

Untitled photo

Избирате тип бягане, в случая е трейл.

Untitled photo

За да завършите процедурата му изписвате име (трябва да цъкнете на едно моливче, скрито на снимката по-долу, за да разреши редакцията) и изберете Save New Course. По-добре го направете Private, защото вероятно вече и друг го е качил и е Public, но няма да покривам как се намира Public трак. Това ще си го разучите и сами.

Untitled photo

След това ще се появи следния бутон: Create PacerPro Strategy. Сега, колко използването на Pacer Pro (налична при Fenix 6 и други актуални модели) е адекватна стратегия е друга дълга тема (никога не съм го ползвал), но важното е, че PacerPro е инструмента, който прави анализа на трасето елементарно.

Untitled photoМагията на PacerPro:

Untitled photo

Стигаме до първата страница и големия проблем на PacerPro - как да разберем пейса, който да е адекватен за нас при този терен и атмосферни условия :) Е, това няма да го покривам сега. Има отговор, но е супер сложен и ще го оставя за един доста по-дълбок текст с цитирани източници и т.н.

Въведете каквото и да е. Нас въобще не ни пука за пейса, не сме тук заради него. Аз винаги изибрам най-бавния, който е 8:42. По-долу ще имам сравнение на две версии на едно състезание и там нарочно ще използвам най-ниската и най-високата скорост за да не ги объркам.


Магията, сменяме разбивката от Every Kilometer на Elevation Change! Туй то!

Untitled photo

И всичко свършва, трасето е готово за разфасоване.

Тук вече ще зарежа Пирин Ултра и ще забия в разбивката на Орехово 2020, което беше изначалния проблем.


Точно за 2 минути се вижда как нещата ще болят; Показвам само Комините:

Untitled photo


Парче номер 26 и 36 - в рамките на 500м над 100м изкачване в едното, слизане в другото.

Парче номер 31 и 34 - 175м изкачване (кажи-речи същото като горните) и 257!!!! слизане в рамките на 900м.

Второто ново място от трасето: номер 51 е все още част от старото трасе, спускането по Римския път, супер комфортен наклон няма и 10% надолу.

И след това в парчета 54 и 56 имаме нещо доста болезнено - почти 250м смъкнати за 800м и 109м за 420м. След малко ще покажа и как да пресметнете наклона, както и още 2-3 благинки. Но дори и да приключите до тук и само прегледате този файл за трицифрени плюсове и минуси може да ви подготви психически за какво следва… буквално отнема 2 минути (след като така или иначе си заредил GPX-а, за да го качиш на часовника си).

Untitled photo

Така, нека го продължим с 1 стъпка напред - може всичките тези числа да се маркират и прехвърлят в Google Sheets, Excel, Open Office или каквото Ви душа сака. Но първо трябва да го почистим от гадости, за това маркирате всичко и го прехвърляте в Notepad (Windows+R и пишете Notepad) или подобен елементарен текстов редактор за да го почистим от текста, които ще счупи Excel/Sheets.


Нещата с които ще имаме главоболие (между кавичките) са “+ ”, “ m” и “ km”. И да, в трите има интервал (не че ако интервала остане ще е проблем, но все пак). За това ctrl+h (или Edit -> Replace) и Replace all на тези трите, за да ни е чистичко. Малко ще развали min/km в пейса, но мен лично ме болИ шмайзера за него.

Untitled photo

След като сме го почистили маркираме целия текст (ctrl+a), копираме го (ctrl-c) и го Paste-ваме (ctrl+v) в приложението ни за работа с таблици.

Untitled photo

Би трябвало да се получи нещо подобно. Реално колони C и E не ни трябват (и за това казах, че скоростта няма никакво значение), това което ни трябва са колони B - в която се знае дължината на парчето и колонка F, където е денивелацията за това парче. Пишем следната формул в колона G2: =F2/(B2*1000), Едната величина е в метри, другата в километри, за това умножавам километрите по 1000 за да може да получим какъв процент е наклона. Знака за равно в началото е ключов, той показва, че пише формула, а не текст.

След това копираме формулата надолу по таблицата и става нещо подобно:

Untitled photo

Може да го доокрасим с Conditional Formatting. Ето примерни настройки, добре е да има зелен цвят за 0-та и различни цветове за минималната и максималната стойност.

Untitled photo

По този начин вече проблемите неща ще ни извадят очите, ето и какво се показва за 2-те нововъведения в Орехово:

Untitled photo

Маркирал съм 34, който пропуснах по-рано, когато гледах само числата в Garmin, там също не е прекрасно.

Разбира се, веднъж като са в таблица може да си ги групирате на само слизане и само изкачване (направих така с Пирин 2019-та) и да ги използвате за да си пресметнете някакъв пейс, но това няма да го обяснявам тук. Май що-годе го бях описал в гърчописите ми за Орехово 2019-та и двата размислите преди и разказа след Пирин 38к 2019-та.  Може да си го извлечете от там.


Десерт:

Да сравним старите и новите Хайдушки Пътеки 42к. Разликата не е огромна, около 10км в средата на трасето. Няма да повтарям стъпките, отивам директно до Google Sheets с двата трака един до друг.

Добре е да се напомни, че GPX-а не е перфектен и данните няма да са напълно идентични, но тук се вижда как трасето се променя значително на около 13-ти километър и се събира отново на около 22-ри километър. Първоначално се подведох, че е 6-ти но по-късно, като оцветих и промяната в денивелацията се усетих, че разбивката е леко различна. Ето грешната ми разбивка, очаквайки да се разцепват на 6-ти км:

Untitled photo

Организатора му, Стефан, ме пита “Как така на графиката изглежда че новия има по-малко денивелация, а реално при файловете няма промяна на денивелацията”. Отговора е в данните и накрая ще се види. Но първо какво може да се заключи от картинката - няколко много стръмни слизания са сменени с една идея по-малко брутални. Старите по 30% си е баш като гадостите от Орехово, но може би са по съществуващи пътеки, на Орехово бяха девствени места без пътека и това бе част от проблема. Иначе и новите 20% наклон не е идеален, но разликата с 30% е огромна.


Ето и истинската разлика, от 13-ти до 22-ри километър:

Untitled photo

Това с денивелацията го събрах след като маркирах само изкачванията или слизанията от тези различаващи се около 9км. Старото е било голямо спускане и след това голямо изкачване, тук е малко по назъбено и реално не слиза долкова на ниско. А и е с около 110м по-малко слизане и 130м изкачване. Естествено, нормално е разликата в двете числа да е еднаква, но толкова за точността от GPS, или каквото и да е измерване - има някаква грешка. Да го закръглим още малко - между 100м и 140м денивелация отпадат, но пък леко се удължава. Дали е блока на фона на 42км с близо 3000м денивелация? Май май не е. Но по-малкия наклон ще намали болката.

Ето и таблицата с данните от 2-те състезания, ако някой желае да ги разцъка: Link към таблицата в Google Drive

Благодаря за вниманието и нека всички си пишем домашното, преди да скочим неподготвени на ново трасе или непознато състезание. И благодарско към Стефан Стефанов, че ми предостави примера за Хайдушките пътеки, както и че ме ръчкаше да не бавя този пост до Коледа.

Powered by SmugMug Owner Log In