Untitled photo

Малко предистория за едно незабравимо бягане по (може би) най-известния мост на планетата...

Историята предхожда самото бягане и продължава моите Перипетии на Орехово Ултра.

Надявам се наличието на предистория да подобри контраста между различните тактики за бягане на що-годе дълги дистанциии.


Крос Съединение:

Малко след Орехово Ултра и броени дни преди да ме командироват (заедно с колега)  в щатите за 2 месеца, бягах едно състезание, което уж не е много тежко, но като си малоумник можеш да си го направиш.

Ето и как се прави: състезанието беше Крос "Съединение", който се провежда на 6-ти Септември и представлява шосейно бягане от град Съединение до площад Съединение в Пловдив, общо около 23км. След 50+ километра на Орехово това е леко... освен, ако не направиш следните тъпотии:

1) Сутринта решаваш, че закъсняваш и пориш 1км до спирката на скорост близо 13-15км/ч или темпо  около 4:00-4:30км/мин   (при все, че автобуса спирал и по-близко до нас).

2) Загряваш много хубаво и тръгваш да гониш "батковците" първите 2-3км с около 13-14км/ч (темпо 4:20 първи км, 4:30 на втори и до пети под 6мин/км, при все че чисти 5км трудно ги свалях под 24мин)

3) Не тренираш на жега, щото не е приятно...

Комбинацията от тези трите, е гаранция за грандиозно фиаско...

Та, излетях си аз като шишкава ракета и точно така си увяхнах първо малко преди трети километър, след това на около 5-ти. Доста от дружките ме изпревариха до осми-девети и до края си мешах малко свински тръст с малко вървене и така.

Няма да влизам в подробности, защото идеята е да разкажа за Golden Gate, но накратко завърших 23км за 2 часа и 35 и малко. Полумаратонската част беше за 2 часа и 23 мин, което е 19 мин по-бавно от половинката на Маратон Пловдив (4 месеца по-рано), та малко се бях обезверил в уменията си. А трасето беше почти равно (26м изкачване). Link в Strava


Отвъд океана...

Заради командировката пропусках Пирин Ултра, а и 66км с 4400м денивелация не бяха за мен. Тръгнах да издирвам нещо интересно в Калифорния за компенсация и понеже работата ми ме отвя в Силициевата Долина, Сан Франциско беше наблизо (малко над 100км или час и нещо с кола), практически бях в същия мегаполис (Bay Area). Мярнах Golden Gate Half Marathon за в началото на Ноември и реших, че ще се пусна.

Мярнах, че има нещо от сорта на 400м денивелация, така че нямаше да правя рекорди за скорост, но поне да не се излагам като на Съединение.

Някак си навих и Иво (колегата с който бях командировка, който принципно цъка футбол) да побяга, но на 5к, че 21к си е сериозна дистанция (за ултра-аверите ми, където 100км са им малко, я слезте на земята, 21км си е доста!!!).


Та, гледах редовно да ходя да побягам по 5-10км и направих 2 проверки за да видя какво да търся като време.


Първа тренировка :

По възвишения заграждащи  "долината" (The Valley) - направих около 10км и половина с 500м изкачване, хапнах малко и се върнах до старта. 21.1км с 500м за 2:25, та същото разстояние с 400м ще ми е постижим зор да го направя за около 2:15 и това си поствих за  цел.

Уж щраках тогава, но нещо не си намирам снимките (не, че хванах кой знае какво като гледка). Поне имам Track в Strava


Втората тренировка, до моста:

не беше много планирана, но следваща седмица Иво беше в LA, а аз се събудих много рано и шофирах над час за да снимам изгрева на Golden Gate, обаче моста се оказа целия в мъгла.

Изгрева беше як, но нямаше как да снимам самия мост... кадрите са близко до Vista Point (една от типичните локации за снимки).

Имаше и един бегач, който хвана пътечката по черно и успях да щракна.

Untitled photo

Втора обемна тренировка, след мъгливия изгрев.

Мислех да побягам 5-6км по моста, но когато се опитах да мина не се получи, защото от западната страна е само за велосипеди, а не знаех как се ходи от източната.

Тръгнах по един път до залива под моста, където предни дни бях спирал да поснимам. Уж да търся как да отида от източната страна на моста. Потичах и пощраках малко. След това хванах изкачването под моста, което си беше тежичко и нямаше как да го бягам, само вървях.

След него следваха още изкчавания по страхотни пътечки за разходка, които бяха добре маркирани и изкушаваха. Потичах почти до паркинга към черния плаж, който бях посещавал по-рано, качих се до най-високата точка, където се открива хубава гледка... сега малко завита в облаци.

Като цяло беше бягане във и над облаци, ето и кадри:

Untitled photo

Събраха ми се 16км с 550м денивелация за малко над 2 часа  и реших да го приключвам. Strava Link


Гледките бяха твърде яки и за това се върнах за големия апарат и колата... ето и малко кадри от след това:

Untitled photo

Като Иво се върна от LA ме изненада, че за 5к местата свършили и се е записал на полумаратона с мен, но щяхме да го бягаме с различни цели.


Та това е общо взето... последните дни преди състезанието се опитах да си отпочина добре и в Неделя, 4-ти Ноември беше старта.

Ето и го самото него: Golden Gate Half Marathon

Powered by SmugMug Owner Log In