Няколко думи за мен...


Untitled photo

Понеже трудно ще го откриете накрая - ползвайте всякакви мои кадри от протести или спортни събития (за лични цели) без да ме питате или тагвате. Ако държите да тагнете някой  @mitakis.fotos във Facebook или @mitakis_bg в instagram. Ако ви трябва някой пейзаж - не продавам кадри, но ако толкова много Ви е харесал, може да услужа с копие в подходящ размер.

По същество

Кой стои зад този сайт?

Лудогорско-Майненски чичак, категория 30-39 години, псевдоинтелектуалец и wannabe енциклопедист с любознателност (на моменти) доближаваща маниакалност. Сред някои известен като Димитър, Митко, Митака… или просто Mitakis (по спомен, рядко използвано обръщение от детството ми). Професията ми е в сферата на информационните технологии и по-прецизно верификацията. В прост превод "плащат ми за да счупя някакъв компютърен код, да открия и демонстрирам какво не му е наред, за да го оправят", и не, не е баш QA. Интересите ми са в областите: информатика, фотография, бягане, философия, психология, природни науки и себенадграждане, но не се самоопределям като програмист, фотограф, бегач и не ми е известно да съвпадам с който и да е стереотип. "Аз съм просто човек съм".

Каква е целта на сайта и блог-а ми “МатемаТИЧКАНЕ”?

Първоначално си направих сайта за да ми е по-лесно да споделям снимките, като се натреса на някое събитие да си начеша желанието да снимам, събирайки положителна емоция от участниците. В последно време ми дойде музата да направя и блог (МатемаТИЧКАНЕ) с цел да преситя наличната информация на тема бягане и синтезирам какво точно знаем до момента, доколкото ми е възможно. Не виждам някой да го е направил (НА Български, на Английски информация бол), а обсъждайки с другарчета виждам, че има доста пробойни в знанията ни и наличието на подобен синтез не би трябвало да навреди. Една скоба за “не виждам някой да го е направил” - оказва се, че има една езотерична книга, която се предполага, че всеки един бягащ в България я е чел, автор е покойния Професор Бонов, издадена е през 2003-та. Езотерична е, защото не може да се поръча онлайн, няма я в книжарниците, освен може би в тази на НСА. И в групата за бягане не я споменават често, освен ако не досаждаш до безкрай (това го умея) питайки дали такава съществува. Със сигурност няма да ви навреди да я прочетете, но знаейки че тогава най-продавания телефон бе Nokia 1100, кършихме се на 50 Cent - In Da Club, любителското бягане в България е било в зародиш и не е имало кой знае какви "портативни лаборатории за китка", силно ме съмнява да покрива част от нещата, която ще опиша аз. От 2009 насам осъзнаването на редица неточности води до промяна на значението на "100%", отделно от 2015-та насам се откриват едни други неща свързани с Лактат-а и за капак през 2018-та се пуска една "бомба" която е причина да сме хипер скептични към всяко единично спортно изследвания. За всички тези неща ще спомена подробно, защото дори и обръщащи се към себе си в трето лице треньори са ги пропуснали, вероятно поради "изключени ъпдейти" и куп личностни ограничения.

Какви теми планирам да покрия?

Първоначално мислех да започна с разяснение как се работи със Strava и Garmin connect (понеже не едно другарче ме разпитва), но после взех да “флиртувам” с running power, опитвах се да си оправя и начина на стъпване и навлизайки в темите ми се струва, че е добре да се започне от нулата и да се покрие всичко свързано с бягане (което си е безумно много труд) с насока към Trail Running, като ще се опитам да наблегна и на “базова тренировка за любознателност”, която е необходимо (и често достатъчно) условие, да се справиш с морето от уверено изказани, но съмнително достоверни, твърдения в областта на спорта, храненето и човешката физиология на което можем да се натресем, попадайки в потопа от информация онлайн. Нямам никакво намерение да хващам и превеждам статии от английски (и да играя на транс-лингвистичен "развален телефон"), а по-скоро да изрина изворите (които пак са предимно на Английски, до колкото виждам)  и да сглобя изцяло мои си текст (разбира се с цитати и препратки към източниците ми).

Защо да ми се доверите?

Недейте! Не съм специалист в областта на спорта или физиологията, липсва ми и опит в практикуването на тези знания, нямам и планове да натрупам такъв опит, отвъд върху моите си тренировки. Или докато “ферментирам” знанията, които ще споделя тук. В университета завърших като прост компютърен инженер, НО това което смятам, е че съм адекватно развил умението "анализ на информация"; на Вас оставям да го оцените дали е така или не. Вече оценката на едно "светило" се видя. Освен това темата “бягане” ме пленява и дразни любознателността ми; отделно: бих желал да работя над умението си да обяснявам разбираемо сложни неща и писането на блог по тема, която не съм изучавал в университета и която нямам план да работя, но ме пленява, ми изглежда като адекватна тренировка.

Ако не гарантираш вярност, защо да го чета?

Обещавам само да се постарая да използвам възможно най-добрите и актуални източници, да систематизирам прочетеното и чутото, доколкото мога да ги подложа на анализ. Ще се постарая и да посоча откъде ми идват твърденията. Повечето неща ще са дълги, ще се опитам да е закачливо и интересно, до колкото успее да ми го роди “междуушното устройство”. Гарантирано някъде ще сбъркам, или пропусна нещо, със сигурност неволно ще преведа някой термин по нелеп начин… за това и ще избягвам да ги превеждам - по-скоро ще ги обяснявам. Оставям на по-компетентните сред Вас, читателите, да ми хванете и посочите грешките, за да ги коригирам. Има достатъчно примери за некадърни блогъри, критикувани от мен и хора, които ценя. Нямам никакво намерение да съм некадърен и ще правя всичко възможно да избегна това. Наличието на такива ценни връзки ме мотивира да проверявам твърденията многократно, но дори и така - “failure is always an option” или “никога не е късно да станеш за резил”. А и вече си подкарахме битка с едно от местните светила в бягането, вкарвайки тук мой ответен удар съм убеден, че ще ме подкастри за всяка моя малка неточност, както и аз за неговите. Mutually assured destruction или M.A.D. е нещо хубаво.


Откъде черпя знания?

2 години и нещо самосиндикални тренировки и участия по различни състезания, обсипани с купища малоумни грешки, които ще бъдат използвани за илюстрация, когато е необходимо; Около година опити да си оптимизирам бягането на база данни, събрани използвайки "джаджи" Дузина прочетени книги последните 6-12 месеца. Поне стотина часа изслушани подкастове и уебинари за бягане. няколко фейсбук групи, където светилата наистина блестят, а не се заяждат с тъпо формулираните новобрански въпроси. И там не се налага някакви слаби лъчове светлина да ги предоставя произволен електронен диод (за кратко: eдиоД-и).


Малко за мен от медиите:

След мини изложба с мои кадри (2016-та)

Мъгливи дронски кадри в humans of plovdiv (2018-та)


Гостувания на подкастове:

Православен подкаст - Сол на живота еп 4 (разговор за атеизма и Християнството) (Май 2019)

Орехово Екстрем в Hills Season Podcast (Октомври 2020)

Седмична Реалност епизод 36

Powered by SmugMug Owner Log In